Armoede neemt nog altijd toe

Armoede neemt nog altijd toe

GENT – Gisteravond werd in het Technisch Instituut Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem de Gouden Druppel uitgereikt. De prijs werd toegekend aan de sociale dienst Brugse Poort. Coördinator Moniek Haerens ontving uit handen van Willem Vermandere een kunstwerk van Octave Landuyt en mag met 12.500euro naar huis. ,,Wij kunnen dit bedrag heel goed gebruiken. De armoede in de Brugse Poort neemt nog altijd toe.”

Sinds 1990 ondersteunt vzw De Gouden Druppel initiatieven die armoede bestrijden. Om de twee jaar reikt de vereniging, die gestart werd door zakenman Ludo Laerte, een onderscheiding uit aan een organisatie die werkt rond armoede. De prijs ging eerder onder meer naar Poverello, deSisters of Mother Theresa, de Belgische Federatie voor Voedselbanken en Thuislozenzorg Vlaanderen. ,,Wij noemen ons initiatief De Gouden Druppel omdat wij beseffen dat het maar een druppel op een hete plaat is”, zegt Ludo Laerte. ,,Maar voor de verenigingen die de prijs ontvangen, is het wel een gouden druppel.”Dat kon Moniek Haerens, coördinator van de sociale dienst Brugse Poort alleen beamen. Haar vereniging, met zetel in de Sint-Jan-Baptiststraat, kan het geld goed gebruiken. ,,Voor de voedselpakketten alleen al betalen wij jaarlijks 25.000 euro. Wij moeten het grotendeels hebben van giften.”De sociale dienst Brugse Poort bestaat veertig jaar. ,,Wij richten ons tot iedereen met financiële en materiële problemen”, gaat Moniek Haerens verder. ,,Dat zijn in de negentiende-eeuwse gordel heel wat mensen. Heel vaak komen bij ons mensen over de vloer die halverwege de maand al geen geld meer hebben. Wij geven hen dan voedselpakketten. Wij sturen niemand weg zonder hen onmiddellijk hulp te geven, al willen wij de mensen niet afhankelijk maken van ons. Wij geloven erin dat zij de kracht hebben om met de nodige steun uit het diepe dal te klimmen.”

Huishuur

Dat een sociale dienst nog altijd broodnodig is, bewijst het aantal hulpbehoevenden dat in de Sint-Jan-Baptiststraat over de vloer komt. ,,Wij zijn vier dagen per week open. Gemiddeld komen er dagelijks twintig mensen langs. Dat aantal is de jongste jaren sterk toegenomen. Dat heeft voor een deel te maken met de zeer hoge huishuren. Bij sommigen gaat de helft van het maandelijkse inkomen naar de huishuur. Dat is een heel ongezonde situatie.”

Tijdens een plechtigheid in het Technisch Instituut Don Bosco kreeg Moniek Haerens uit handen van Willem Vermandere en Ludo Laerte de prijs. ,,Soms denken wij dat wij machteloos staan tegenover armoede. Gelukkig is er nog zoiets als een sociale dienst”, gaf Willem Vermandere mee.

Comments are closed.